Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

Υλικά
  • 1/2 βιτάμ για το ταψί κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρόκος για άλειμμα
Για τη ζύμη:
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Περίπου 1/2 κιλό αλεύρι
  • λίγο αλάτι (μισό κοφτό κουταλάκι περίπου)
  • λίγη ζάχαρη
Για τη γέμιση :
  • 200 γρ. τυρί φέτα ή κίτρινα τυριά
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι 
  • (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά λουκάνικα και να κάνουμε λουκανοπιτάκια)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα, το αυγό και τη μαγιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι (μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη) μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή. Αν κατά λάθος ρίξουμε παραπάνω αλεύρι τότε προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λάδι και ίση ποσότητα γάλακτος. Χωρίζουμε έπειτα τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες (σε 4 αν τα θέλουμε μεγάλα σε μέγεθος σαν κρουασανάκια). Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε φύλλο (όχι λεπτό) και έπειτα κόβουμε το φύλλο σε 8 κομμάτια (όπως στην παρακάτω εικόνα).
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι γέμιση στη βάση του κάθε τριγώνου ζύμης (εκεί που είναι η κουκκίδα στην εικόνα) και έπειτα με τις άκρες του τριγώνου σκεπάζουμε τη γέμιση. Μετά τυλίγουμε τη ζύμη να φτάσει μέχρι τη μύτη και έτσι σχηματίζουμε το σχήμα του κρουασάν.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και στο τέλος κόβουμε μισό βιτάμ σε κομματάκια και το αραδιάζουμε στο ταψί.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.


Καλή Επιτυχία!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου