Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με επίκεντρο την καλλίτερη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης με τη συνδρομή των ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, περιλαμβάνει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του, ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» (ΜΦΙΚ) για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά μήνα έχει ως εξής:
Φεβρουάριος 2012
- Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012-Εκθεσιακός χώρος ΜΦΙΚ-Ώρα: 12:00-14:00. 
«Οι Αγκαθοπόντικες κατασκευάζουν τις αποκριάτικες μάσκες τους».
- Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012-Εκθεσιακός χώρος ΜΦΙΚ- Ώρα: 19:00-21:00.
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη-Προοπτικές και προβλήματα». Ομιλία από το Δρ. Ξηρουχάκη Σταύρο, ορνιθολόγο του ΜΦΙΚ.
- Κυριακάτικες εκδρομές για μικρούς και μεγάλους.
Οι ακριβείς ημερομηνίες των εκδρομών θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα του συλλόγου http://nhmcfriendsgr. weebly.com.
Μάρτιος 2012
Οροπέδιο Γιούς Κάμπος: Το Οροπέδιο Γιους Κάμπος βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη, στην κοιλάδα του Αμαρίου, 31 χλμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Το όνομα Γιούς Κάμπος σημαίνει ο «Κάμπος της Ηούς», που στην ελληνική μυθολογία ήταν η Θεά της Αυγής. Το μικρό αυτό οροπέδιο την άνοιξη, γεμίζει με όμορφα χρώματα, καθώς οι χιλιάδες ενδημικές τουλίπες του είδους Tulipa doerfleri, δημιουργούν ένα κατακόκκινο χαλί. Το είδος μάλιστα έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενο από το 1981. Εδώ επίσης φυτρώνουν πολλά σπάνια ορχεοειδή: πάνω από πέντε είδη ορχιδέας μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα τετραγωνικό μέτρο σε αυτόν το σημαντικό βιότοπο του Αμαρίου.
Απρίλιος 2012
Φαράγγι Καρτερού: Το Αστρακιανό φαράγγι ή Φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ. και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού που εκβάλει στην ομώνυμη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες και το βάδισμα είναι εύκολο μιας και κι έχουν γίνει έργα υποδομής. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ’ έναν τόπο μαγικό!
Μάιος 2012
Λίμνη Αγιάς: Η λίμνη της Αγιάς βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων και απέχει από το κέντρο περίπου 9 χιλ. Κατασκευάστηκε αρχικά από τη Δ.Ε.Η με σκοπό την εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και μετά από πολλά χρόνια μετατράπηκε σε μία προστατευόμενη περιοχή έκτασης 450 στρεμμάτων, όπου ζουν σπάνια είδη πουλιών και άλλων υδρόβιων ζώων.
Ιούνιος 2012
26 Ιουνίου 2012. Με τη συνδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί αναρριχητική εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στη περιοχή Βουλισμένο Αλώνι.
Να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη του. Έχουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνοδεύονται από τους ειδικούς επιστήμονες ή τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΜΦΙΚ, καθώς και από τα μέλη του συλλόγου. Για τη συμμετοχή των μελών του συλλόγου στις εκδρομές υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση.
Εάν κάποιος επιθυμεί να εγγραφεί μέλος μπορεί να πάει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, παραλιακή ζώνη, 71202 Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: +30 2810393630 ή 2810282740) και να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής.
Για περισσότερες πληροφορίες: nhmcfriendsgr.weebly.com
Επικοινωνία: nhm.friends@gmail.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου